Deze bijzondere bloeier heeft zijn moeilijke naam te danken aan de oude Grieken. Ornithogalum betekende daar namelijk vogelmelk (ornis = vogel, gala = melk), ook wel ‘duivenmest’. Nu is de link tussen duivenmest en deze prachtige bloem niet snel gelegd, maar de Grieken dachten daar anders over.
De bollen werden namelijk tijdens de pelrgrimtochten naar Mekka meegenomen, waar ze zich veelvuldig multipliceerden. In een mum van tijd waren de kliffen daar volledig bedekt met bloemen en kreeg het geheel een gewit uiterlijk. Hetzelfde effect vindt plaats wanneer er hordes duiven over een rots vliegen en hun uitwerpselen laten vallen. Vandaar dat deze prachtige bloem naar duivenpoep is vernoemd.
De looks
Als wij de bloemen van de kweker krijgen bestaat de bloem uit een lange steel met een groen knopje aan het uiteinde. Hier ontpoppen zich na een aantal dagen steeds meer witte, kleine bloemetjes van zes blaadjes. De Ornithogalum is een dankbare bloem en blijft gerust veertien dagen stralen in jouw vaas.
Funny fact
Wist je dat de bollen ook gebruikt worden om hun geneeskrachtige eigenschappen? Zo komt het vaak voor in een homeopatisch middel bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Daarnaast zou het ook helpen als remedie tegen het effect van een shock, zowel mentaal als fysiek. We bieden geen garanties voor de medische krachten van deze bloem, maar weten wel zeker weten dat hij altijd naar jou lacht vanuit zijn vaas.